2024.10.07.

DevOps: Jelentés, működés és bevezetés lépésről lépésre

A DevOps segítségével magasabb szintre lehet emelni, és hatékonyabbá lehet tenni a szoftverfejlesztést és az üzemeltetést. A cikkben annak járunk utána, hogy mi a jelentősége, melyek a legfőbb elvei, valamint kitérünk a bevezetésének lépéseire is. Továbbá foglalkozunk az előnyökkel és a kihívásokkal, illetve a szakemberek feladataival és az elvárásokkal.

A DevOps eszközei és a gyakorlatai nemcsak egyesítik, hanem automatizálják is a fejlesztésben és az üzemeltetésben elvégzendő feladatokat. Ennek köszönhetően hozzájárul a cég versenyképességének növeléséhez.

A DevOps jelentése

A Development és az Operations szavak összeolvadásából jött létre a DevOps. Nemcsak egy technológiai megoldásról van szó, hiszen megváltoztatja a vállalati kultúrát, valamint a szoftverfejlesztési folyamatokat.

A folyamat tervezéssel kezdődik, amely az alapja a kódolásnak és az építésnek. Az elkészült terméket kiadják és tesztelik, majd telepítik és üzemeltetik. Természetesen eközben folyamatosan szükség van a monitorozásra. 

Azonban ezt nem mondhatjuk utolsó lépésnek, hiszen a DevOps egy folyamatosan működő és fejlődő eszközegyüttes. Tehát gyakorlatilag egy végtelen folyamatról van szó.

Távoli asztali kapcsolat használata egy számítógépen, amely lehetővé teszi a távmunka és IT támogatás hatékony kezelését.

Kontrollált együttműködés

A DevOps lényegében ráveszi a fejlesztést és az üzemeltetést, valamint a szervezeten belüli egyéb csoportokat arra, hogy együttműködjenek a közös célok mentén. A legfőbb elvei közé sorolható:

  • a folyamatos integráció (CI) és folyamatos szállítás (CD),
  • az automatizálás, az IT-folyamatok hatékonyabbá tétele,
  • a mikroszolgáltatások, az alkalmazások rugalmasabbá tétele,
  • a monitorozás és valós idejű hibakezelés fontossága.

A DevOps előnyei és kihívásai

A DevOps mellett számos érvet fel lehet hozni. A cégek gyorsabban tudnak új terméket piacra dobni, jobb minőséget és nagyobb vevői elégedettséget lehet elérni. Továbbá csökkenthető általa a stresszes helyzetek száma, gyorsabban fel lehet fedezni a hibákat és javítani azokat.

Nemcsak előnyök vannak, a bevezetéskor jelentkező kihívásokra is érdemes kitérni. Az egyik nehézség, hogy a bevezetés során a régi rossz beidegződéseket kell megszüntetni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szervezeti ellenállás kezelésére. Az ellenállás annak köszönhető, hogy komoly változásokat jelenthet az új szemlélet.

A DevOps bevezetésének lépései

A DevOps bevezetését kisebb projekttel érdemes kezdeni, így minimalizálni lehet a kockázatokat. Továbbá fontos, hogy autonóm csapatokat kell létrehozni, valamint a fejlesztő és üzemeltetési csapatok összehangolása is elengedhetetlen. Szükség van a folyamatos tanulásra és az alkalmazkodásra. Az agilis módszertanok kombinálásával pedig még hatékonyabbá lehet tenni a folyamatokat.

A DevOps bevezetéséhez szükség van a megfelelő eszközökre:

  • Verziókezelő rendszerek: Git, GitLab, Bitbucket.
  • Automatizációs eszközök: Jenkins, Puppet, Ansible.
  • Konténerizáció: Docker, Kubernetes.
  • Felhőmegoldások: AWS, Google Cloud Platform, Azure.
  • Monitorozás: Appdynamics, Raygun, New Relic.
  • Tesztelési eszközök: Selenium, JUnit.

Ezt tudják nyújtani a szakemberek

A DevOps szakembereknek szükségük van széleskörű technikai ismeretekre, továbbá fontos a megfelelő kommunikációs készség és az együttműködés, mivel folyamatos kapcsolattartásra van szükség a csapatok között. Természetesen a megfelelő tanúsítványok megléte segítheti a DevOps hatékony bevezetését.

A DevOps jövője: DevSecOps és IoT

A DevOps utódja a DevSecOps, amelynek a szemléletmódja biztonságközpontú. A gyors reakció az ügyfelek visszajelzésére a biztonság megőrzése mellett is biztosított. Az IoT technológiák és a felhőalapú technológiák jelentősége is meghatározó, mivel új kihívásokat és lehetőségeket teremtenek. 

A cikk végére érve egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DevOps szerepe meghatározó a vállalatok jövője szempontjából, mivel hozzájárul a versenyképesség növeléséhez. Az eszközei és a gyakorlatai által gyorsabban lehet reagálni a folyamatosan változó piaci igényekre, javítani lehet a termékek minőségét, valamint növelhető az ügyfelek elégedettsége.

Korszerű IT infrastruktúrára van szüksége? Kérjen tőlünk ajánlatot!
Ajánlatkérés
Website by
Marketing21
crossmenu