2023.04.14.

Felhő alapú adattárolás: tényleg jobb az adathordozóknál?

A különböző felhőszolgáltatások, így a felhő tárhely is a távmunka elterjedésével lett egyre népszerűbb az üzleti világban. A felhő alapú adattárolás ma már szinte teljesen leváltotta a fizikai adathordozókat, ráadásul nem csak az üzleti világban. Már a magánemberek jelentős része is jobban bízik a cloud tárhelyekben, mint a külső merevlemezekben vagy pendrive-okban.

Amennyiben cégednél Te is éppen a felhő alapú számítástechnika, pontosabban a cloud tárhely bevezetésében gondolkozol, ezt a cikket Neked írtuk! Lássuk, milyen előnyökkel és esetleg hátrányokkal rendelkezik a felhő alapú adattárolás.

Felhő alapú adattárolás előnyei

Felhő alapú adattárolás előnyök

A felhő alapú adattárolás és úgy összességében a felhőszolgáltatások olyan szinten olvadtak bele mindennapi életünkbe, hogy már teljesen természetes számunkra. A felhőtárhelyeknek számos előnye van, nem véletlen vették át a fizikai adathordozók helyét mind az üzleti, mind a magánéletben.

Költséghatékony

A felhőszolgáltatások megjelenése előtt a vállalatoknak saját fizikai szervert kellett vásárolnia, amely fenntartási és karbantartási költségekkel is együtt járt. A szerver kapacitásához képest kevesebb adatmennyiség esetén ugyanúgy a teljes szerverért fizetni kellett. A szerver kapacitásánál nagyobb mennyiségű adat esetén pedig a bővítés, az újabb szerver megvásárlása újabb jelentős költségeket vont maga után.

Egy felhő alapú tárhely nem jár ilyen mértékű kiadásokkal. Rugalmasan méretezhető az adatmennyiség dinamikus változása esetén is, és mindig csak a szükséges tárhely kapacitást kell megfizetned. Emellett nincsenek fenntartási költségei sem. A frissítésért a szolgáltató felel, neked pedig csakis a szolgáltatásért kell fizetned.

Kisebb az adatvesztés esélye

Jóval kisebb! Míg a fizikai merevlemezeknél, fizikai szervereknél előfordulhat, hogy meghibásodik és a rajta tárolt összes adat elveszik, addig ez a felhőben nem történhet meg. A felhő tárhely alkalmazások rendszeresen végeznek biztonsági mentést automatikusan. Még a véletlenül törölt adatok, dokumentumok sem vesznek el örökre, a felhőben ezek könnyen visszaállíthatók.

Felhő alapú adattárolás egyenlő mobil adattárolás

Amikor adataidat a felhőben tárolod, akkor azokat sokkal egyszerűbb elérni bárhonnan. És itt nemcsak arról van szó, hogy helyileg hol tartózkodsz, hanem arról is, hogy milyen eszközről szeretnél hozzáférni ezekhez az információkhoz. A népszerű felhőtárhely programok ugyanis mobileszközökre is könnyedén telepíthető alkalmazásokkal rendelkeznek, így nem kell magaddal cipelned a laptopot mindenhová. Mindent elérsz tabletről vagy okos mobiltelefonról is.

A minőségi szolgáltatók mobilapplikációja - például a Microsoft 365 - ráadásul megfelelően optimalizált, vagyis felhasználóbarát és áttekinthető felülettel rendelkezik. A fájlokat megfelelő formátumban tudod megnyitni anélkül, hogy a karakterek, sorok vagy oszlopok szétcsúsznának. A mobilalkalmazásokban a fájlok szerkesztésére vagy továbbítására is van lehetőség. Az esetleges módosításokat a rendszer elmenti és szinkronizálja a felhőben, így minden más eszközön az adott fájl legfrissebb verzióját érheted el.

Mi a felhő szolgáltatás

Lehetővé teszi a távmunkavégzést

Nem feltétlenül csak akkor előnyös a céget a felhőbe költöztetni, amikor a munkavállalók home office-ban dolgoznak, viszont ebben az esetben mindenképp érdemes. A különböző felhőszolgáltatásokkal távmunkában ugyanolyan hatékonyan folyhat a mindennapi munka, mintha a kollégák a munkahelyen ülnének. Nagyon elenyésző az irodai munkának az a része, amelyet ne lehetne megoldani távolról a cloud szolgáltatások segítségével. Ilyen lehet például a nyomtatás, azonban a legtöbb dokumentumot már felesleges kinyomtatni. Még az aláírás is megoldható digitálisan.

A felhő alapú adattárolás biztonságos

Ezeknél a szolgáltatásoknál szabadon szabályozhatók a hozzáférési jogosultságok, akár mappánként is. Vagyis kizárólag a jogosultsággal rendelkező személyek érhetik el az adatokat, mappákat. A jogosultságon belül is beállíthatjuk, hogy a munkavállaló csak megtekintője, hozzászólója, esetleg szerkesztője legyen az adott dokumentumnak.

Amire azonban figyelni kell, az a mobileszközök megfelelő védelme. Amennyiben ugyanis maga a mobiltelefon például nincs megfelelően zárolva, úgy az eszköz elvesztése, vagy egy lopás esetén veszélybe kerülhetnek ezek az adatok. Érdemes emellett a kétfaktoros hitelesítést is alkalmazni, ahol csak lehet. A megfelelő IT biztonságról az IamIT weboldalán részletesebben is olvashatsz.

Nincs többé üzemkimaradás

A fizikai szervereknél a kelleténél többször tapasztalhatók rendszerhiba okozta leállások, amik nagyon bosszantóak és akadályozzák a gördülékeny munkamenetet. A felhőszolgáltatásokhoz csupán megfelelő internetkapcsolat szükséges - amennyiben ez adott, úgy nem kell kimaradástól tartanod.

Felhő alapú adattárolás: hátrányok

Habár az előnyökhöz képest a felhő alapú adattárolás hátrányai eltörpülnek, érdemes ezekről is szót ejteni, hogy a teljes képet átlásd.

Nem egyszerű a migrálás

Míg egy helyi szerverről nagyon könnyedén lehet felhőbe költöztetni adatokat, addig felhő és felhő között már nem ennyire egyszerű a dolog. Ilyen esetben szükség van egy helyi szerverre, ami ideiglenesen eltárolja az adatokat, majd innen van lehetőség azok migrálására az új felhőbe. Egy ilyen folyamat során bizonyos mértékben megnő az adatvesztés kockázata, így mindenképp érdemes szakértőhöz fordulni ilyen igénnyel.

Felhő alapú adattárolás: nem tudod "széfben tárolni" az adatokat

A felhő alapú adattárolás azt jelenti, hogy az adataid az interneten vannak, nem tudod azokat elzárni, így potenciálisan hozzáférhetők a hackerek számára. Természetesen nem arról van szó, hogy teljesen szabadon keringenek a neten ezek a fájlok, hiszen a megfelelő IT biztonsági intézkedéseket mind a szolgáltató, mind Te megteszed. Azonban nem zárható ki az esélye annak, hogy egy ügyes adathalász vagy hacker hozzájusson valamilyen trükkel.

Internetkimaradáskor nincs hozzáférés

Ez csakis azokra az adatokra vonatkozik, amelyeket kizárólag a felhőben tárolsz. Mivel a felhőszolgáltatások feltétele az internet, így annak kimaradása ellehetetleníti a hozzáférést. A fájlok és adatok viszont nem vesznek el vagy mennek tönkre ebben az esetben. Az internet újbóli működésével pedig ismét elérhetőek lesznek. Amennyiben viszont szinkronizálod is őket a helyi gépedre, úgy internetkimaradás esetén is folyamatosan elérsz minden adatot.

Cégedet a felhőbe költöztetnéd, esetleg tanácsra van szükséged az IT területén? Fordulj az IamIT informatikus mérnökeihez bizalommal!

Korszerű IT infrastruktúrára van szüksége? Kérjen tőlünk ajánlatot!
Ajánlatkérés
Website by
Marketing21
crossmenu