2023.05.02.

Ki a rendszergazda és mi a feladata pontosan?

Minden vállalat rendelkezik egy komplett IT infrastruktúrával, amit nevezhetünk informatikai rendszernek is. A rendszergazda feladata, hogy ezt az IT rendszert létrehozza, üzemeltesse és karbantartsa. A rendszergazda lehet belsős, a cég alkalmazottja, informatikus csapatának tagja, de megbízhatunk külsős IT cégeket is a rendszergazdai szolgáltatással.

De akkor lássuk kicsit részletesebben is,  hogy mi pontosan a dolga egy rendszergazdának!

Rendszergazda feladatai

Rendszergazda: mit csinál pontosan?

A rendszergazda az egyik, ha nem a legfontosabb szereplő egy cég IT területén. Mivel munkájuk eredménye nem szemmel látható, hajlamosak vagyunk alábecsülni azt, pedig nélkülük igen nagy bajban lennénk.

Egy rendszergazda feladata akár már ott elkezdődhet, amikor egy újonnan induló cégnél meg kell tervezni és ki kell építeni egy hatékony IT infrastruktúrát. Vagy egy már több évtizede működő vállalatnál újra kell cserélni az elavult IT rendszert. Ez a tervezés, majd kivitelezés mind a rendszergazda feladata. Ez már önmagában is hatalmas munka, amihez magas szaktudás szükséges, és ezzel még korántsem ér véget a dolga.

A meglévő, működő rendszert ugyanis üzemeltetnie kell és a karbantartás is az ő feladata. Ebbe beletartoznak az operációs rendszerek és szoftverek, a hálózat és a szerverek, és még hosszasan sorolhatnánk. Nem beszélve az esetlegesen felmerülő problémás helyzetekről vagy a mindennapos tevékenységekről.

Mindennapi munkájának része, hogy szűrje a spameket és a gyanús tevékenységeket, frissítse a szoftvereket és technikai támogatást nyújtson a munkavállalóknak. Ha pedig valamilyen hiba adódna a rendszerben, mindenki hozzá tud segítségért fordulni.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudja végezni a feladatát, érdemes bevonni őt már a kezdetektől fogva minden folyamatba. Így tudja ugyanis megfelelően megtervezni és időközben fejleszteni a teljes IT infrastruktúrát.

Milyen problémákat kell megoldania egy rendszergazdának?

Azt már tudjuk, hogy egy rendszergazda mennyire átfogó tudással rendelkezik az IT területén. De mi van akkor, ha technikai problémánk adódik, ami akadályozza a munkavégzést? Mivel fordulhatunk a rendszergazdához?

A rövid válasz az, hogy szinte bármivel, ami az IT területét érinti. Gyakori például, hogy egy elfelejtett vagy többször elgépelt jelszó megnehezíti az adott felületre való belépést. Utóbbi esetben ráadásul a legtöbb felület, főleg a vállalati platformok - a biztonság miatt - kizárják a felhasználót. Ilyenkor csak az illetékes informatikus, például a rendszergazda tudja feloldani a felületet és ismét engedélyezni a belépést.

Nagyobb problémát jelent viszont, ha a rendszert megtámadják, vírusos lesz vagy esetleg leáll. Fontos, hogy ilyen helyzetre legyen előre megtervezett stratégiája, megoldása, hogy a munkamenetet a lehető leghamarabb, és a lehető legminimálisabb károkkal vissza tudja állítani.

A rendszergazda munkakörébe tehát számos feladat tartozik. Kezeli az összes felhasználót, üzemelteti a rendszert, probléma esetén gyors reakció, rendszer erőforrás tervezés, telepítések, IT biztonság, frissítések, jelszókezelés stb.

Rendszergazda karrier

Így dolgozhatsz te is ezen a területen

A rendszergazda angolul system administrator. Ezt azért is fontos még a legelején tisztázni, mert ha ilyen területen szeretnél elhelyezkedni, valószínűleg sok álláshirdetésben a kifejezés angol megfelelőjével fogsz találkozni. Ebből rögtön adódik is, hogy ehhez a szakmához jól kell tudnod angolul, legalább is írni és olvasni mindenképp. Az egész informatika világa angol nyelvű, sőt általában a képzések is, és attól függően, hogy milyen cégnél helyezkedsz el, elképzelhető, hogy az ügyfelekkel is angolul kell kommunikálnod (pl. egy multinál).

Mint a legtöbb szakmában, úgy ezen a területen is valószínűleg legalább egy alapszintű (BSc) diplomával kell rendelkezned az IT területén. Habár manapság egyre kevesebb munkáltató nézi, hogy milyen papírjai vannak a jelentkezőnek, és sokkal inkább a gyakorlati tudása alapján döntenek a felvételéről. Vagyis, ha autodidakta módon magas szintre emeled az IT tudásodat, nem kizárt, hogy diploma nélkül is el tudsz helyezkedni benne. Mindenesetre nem árt, ha van.

Az informatika rohamosan fejlődik és változik. Éppen ezért azt is tudnod kell, hogy ebben a pozícióban folyamatosan képezned kell magad, hogy naprakész tudással rendelkezhess. Emellett azzal is számolnod kell, hogy rendszergazdaként nem a hagyományos 9-5 munkaidőben, hanem több műszakban kell majd dolgoznod. A teljes IT rendszernek ugyanis 24/7 megfelelően kell működnie.

De nem minden a szaktudás. Meg kell vizsgálnunk a személyiség részét is a dolognak. A rendszergazda munkakör izgalmas és érdekes, de nagyon stresszes is tud lenni. Ha leáll a rendszer, vírus támadja meg vagy bármi olyan történik, ami miatt veszélybe kerül, esetleg leáll a munkavégzés, azt mihamarabb orvosolni kell. Persze jó esetben ilyen sosem történik, a gyakorlatban azonban nem egyszer előfordul. Jól kell tehát tűrnöd a stresszes helyzeteket. Tudnod kell higgadtnak maradni ilyen esetben is, és csakis a megoldásra fókuszálni.

A személyiség szempontjából van egy másik érdekes kérdés is. Rendszergazdaként maximum a vezetőddel kommunikálsz, vagy azokkal a munkavállalókkal, akik a segítségedet kérik. Vagyis nem éppen egy extrovertált, mindig a társaság középpontjában lévő személyeknek való munkakör. Ettől még persze extrovertáltként is elhelyezkedhetsz ezen a területen, csak jó, ha előre tudod, mire számíts.

Érdekesség: átveheti a rendszergazda helyét a mesterséges intelligencia?

Tény, hogy az AI és a gépi tanulás egyre szélesebb körben terjed el és egyre több munkaterületen váltja ki az emberi munkavégzést. A rendszergazdáknak azonban még egy jó darabig nem kell attól tartania, hogy elveszi a munkájukat a robotizáció. Jelenleg még nagy szerepük van a folyamat-automatizációban és egy vállalat a mindennapjaiban számos területen szorul a segítségükre.

Korszerű IT infrastruktúrára van szüksége? Kérjen tőlünk ajánlatot!
Ajánlatkérés
Website by
Marketing21
crossmenu