2024.05.23.

Ezért fontos a kiberbiztonság - harc a láthatatlannal

A kiberbiztonság fontosságát előtérbe helyezi, hogy a modern informatikai eszközök egyre nagyobb teret kapnak az emberek életében, a magánéletben és a munkában egyaránt. A cikkben utánajárunk többek között annak, hogy mi a kiberbiztonság, hogyan működik, és milyen kihívásokkal kell számolni. Továbbá a jövőjével is foglalkozunk.

Mi az a kiberbiztonság?

Ez egy olyan rendszer, amely védelmet nyújt a különféle támadások ellen. Magában foglalja a kritikus infrastruktúra, a felhő, az információ, az alkalmazások, a hálózatok és az adattárolás biztonságát. Továbbá tartalmaz helyreállítási tervet arra az esetre, ha támadásra kerülne sor, mindemellett az oktatásnak is fontos szerep jut, mivel sok esetben az informatikai hiba hátterében emberi tévedés áll. 

Többféle típusa van a kibertámadásoknak. Ide tartoznak például az adathalász e-mailek, amelyekkel többnyire jelszavakat csalnak ki az emberekből. A hackerek a rosszindulatú programokkal is az adatokhoz akarnak hozzáférni. 

A zsarolóprogramot érdemes külön megemlíteni, amely során zárolnak rendszereket, és pénzt követelnek azért cserébe, hogy ne töröljék az adatokat. A belülről jövő kibertámadások ellen edukációval kell védekezni, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kollégák jogosultságai megfelelőek legyenek.

A típusok esetében az APT és a DDoS sem maradhat ki a sorból. Az APT (Advanced Persistent Threat)  olyan támadás, amely nem látványos, a szükséges adatok megszerzése lassan történik. A DDoS (Distributed Denial-of-Service) esetében pedig a hackerek túlterhelést idéznek elő a rendszerben.

Hogyan működik a kiberbiztonság?

Megfelelő stratégiára ezen a téren is szüksége van minden vállalatnak. Tartalmaznia kell a pontos tervet arra vonatkozóan, hogy támadás esetén mi a folyamat, hogyan reagál a cég, és hogyan történik a helyreállítás. A védelmi rétegek segítségével késleltetni lehet vagy meg lehet akadályozni a támadók bejutását a rendszerbe. A külső védelmi vonal hálózati szinten szűr, és blokkol mindent, ami gyanús. A belső védelmi vonal szabályozza a kritikus erőforrásokhoz való hozzáférést.

Kiberbiztonsági kihívások kezelése

A védelemnek folyamatosan fejlődnie kell, hogy szembe tudjon szállni az újabb fenyegetésekkel. Több megoldás integrálható vállalati környezetben, például alkalmazás-, felhő-, hálózati, végponti, információ- és IoT biztonság, valamint a létfontosságú infrastruktúrák biztonsága. Továbbá ide sorolható az adatvesztés megelőzése, az információk kezelése, a hozzáférés-kezelés, valamint a tudatosságnövelő képzés.

Specifikus biztonsági megoldások

Az alkalmazásbiztonsághoz tartoznak például a titkosítási programok, a tűzfalak és a vírusírtók. Az alkalmazások fejlesztése és üzembe helyezése során a védelem fokozására fókuszál.

A hálózatbiztonság típusai közé sorolható az alkalmazásbiztonság, a jelszavak és a bejelentkezések. Olyan szoftver- és hardvermegoldásokat kombinál ez a lehetőség, amelyek megakadályozzák a jogosulatlan hálózati hozzáférést.

Az identitás és hozzáférés menedzsment (IAM)

Az IAM rendszerek szerepe is meghatározó ezen a téren, hiszen támogatást nyújtanak az adatokhoz és rendszerekhez való hozzáférés szabályozásához. Ide sorolható például a két- és többtényezős hitelesítés, valamint a privilegizált hozzáférés menedzsment.

Adatveszteség-megelőzés (DLP)

A DLP a szervezeten belüli érzékeny adatok védelmére szolgál, megakadályozza a kiszivárogtatást vagy a véletlen megosztást. Az adatveszteség megelőzéséhez titkosítást, osztályozást és nyomon követést alkalmaz.

Felhő alapú és IoT biztonság

A felhő alapú szolgáltatások esetében a szolgáltatóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a biztonságra az adatvesztés megelőzése, valamint az elérhetőség és a rendszerek védelme miatt. Az IoT esetében fontos szerepe van a frissítéseknek, a védelem eszközökbe építésének és a rosszindulatú szoftverek elleni védelemnek.

A kiberbiztonság jövője

A mesterséges intelligencia (AI) és az 5G hálózatok egyaránt szerves részét képezik a kiberbiztonságnak a hackerek és a szakértők számára egyaránt. Feltétlenül szükség van proaktív védekezésre, hiszen csak így lehet védekezni a változó és újonnan megjelenő veszélyekkel szemben.

A digitális biztonság egy olyan rendszer, amely védelmet nyújt a támadások ellen. A vállalatok és egyének felelőssége egyaránt meghatározó a kiberbiztonsági kultúra fenntartásában.

Korszerű IT infrastruktúrára van szüksége? Kérjen tőlünk ajánlatot!
Ajánlatkérés
Website by
Marketing21
crossmenu