2023.06.15.

Spam jelentése - csak bosszantó vagy veszélyes is?

A spam jelentése sokféleképpen meghatározható. Szoktuk levélszemétként vagy kéretlen levélként is nevezni. Habár magában foglalja az ártalmatlan, de idegesítő e-maileket is, érdemes óvatosnak lenni. Egy-egy spam könnyen lehet veszélyes is. Cikkünkben körül járjuk, hogy pontosan mi az a spam, hogy milyen típusú veszélyeket rejthet, valamint, hogy hogyan lehetünk elővigyázatosak.

Spam jelentése: honnan származik a szó?

A spam szó eredete mögött egy érdekes sztori áll, mégpedig a Monty Python sorozat egyik jelenete. Az epizódban egy amerikai konzervhúst hívnak spamnek (Spiced Pork and Ham), amit a szereplőknek annak ellenére kell megennie, hogy azt nem akarják, azaz kéretlenül.

A spam levelek is hasonlóak. Ha akarod, ha nem, előbb vagy utóbb mindenképpen elérnek téged is.

Mi az a spam hívás

Spam jelentése számunkra

Habár a spam szóról elsőre mindenkinek kéretlen e-mailek jutnak az eszébe, többféle spam is létezik.

Ma már a hétköznapi nyelvben is többször használjuk a spamelni igét. Ilyen például amikor egy Messenger csoportba, vagy egy több embert tartalmazó e-mail csoportba küldünk olyan tartalmat, ami a legtöbbeknek nem releváns. Ilyenkor ezek a csoporttagok jogosan mondhatják, hogy "spameled" őket. Itt még természetesen egy ártalmatlan kéretlen tartalomról van szó, amit inkább csak a köznyelvben nevezhetünk spamnek.

Ugyanígy ártalmatlan, de bosszantó spamnek számítanak a termék promóciós e-mailek is. Ezekről azonban egyszerűen leiratkozhatunk. Vannak viszont más típusú, akár ártalmas spamek is, amelyek szándékosan, rosszindulatból, valamilyen rossz célból készülnek, ezért sokszor ezt a témát érdemes együtt kezelni a vírusvédelemmel és az IT biztonsággal. A rosszindulatú spamek által illetéktelen kezekbe kerülhetnek személyes vagy pénzügyi adataink, de számítógépünk vagy telefonunk is vírussal fertőződhet. Ezekről a későbbiekben még beszélünk.

Spam jelentése a keresőmotorok értelmezésében

Nem csak arról van szó viszont, hogy számunkra idegesítő vagy ártalmas tartalomról van szó. A spam tartalmakat a keresőmotorok sem szeretik, vagyis weboldalunk működését, pozícióját is veszélyeztethetik. A keresőmotorok ma már szigorú előírásokkal rendelkeznek arról, hogy mi számít spamnek, és amennyiben ilyenbe botlanak, nem tudják megjeleníteni a felhasználó számára hasznos tartalmat.

Ezek a típusú spamenk nem feltétlenül rosszindulatúak. Sok esetben csupán arról van szó, hogy az adott tartalom szeretne megfelelni az algoritmusnak, így a felhasználó igényeit viszont nem elégíti ki. A tartalom nem ad választ a felhasználó kérdésére, nem oldja meg a problémáját. Ezt ma már felismerik a keresőmotorok, és nem értékelik, sőt kifejezetten büntetik.

Kockázatos spamek

Most pedig lássuk, mely típusú spamektől kell óvakodnunk!

Adathalászok: Az egyik leggyakoribb módszer, hogy e-mailben vagy spam hívásban a csaló megpróbál megszerezni fontos személyes vagy akár pénzügyi adatokat. Mi az a spam hívás? Egy sürgető telefonhívás, amiben a csaló hivatali személynek (banki dolgozó, rendőr stb) adja ki magát és egy sürgős esettel keres. E-mailben vagy SMS-ben ez inkább jelszóvisszaállításról, rendelés megerősítéséről vagy számlabefizetésre való felszólításról szól, amit egy valósnak tűnő e-mail címről küldenek.

Linkek: Egyáltalán nem ritka, hogy e-mailben linket kapunk, amire rá kell kattintanunk. Ilyen például egy regisztráció megerősítése vagy jelszó visszaállítása. Ez teljesen rendben is van. Ha nem vagyunk óvatosak és nem ismerjük fel időben, akkor a spam linkekre kattintva azonban rosszindulatú szoftverek kerülhetnek a gépünkre vagy a telefonunkra.

Spam hívás: Ezek során a csalók általában valamilyen vészhelyzet látszatát keltik és sürgetnek minket, hogy ne legyen időnk gondolkodni. A megfélemlítés jó eszköz a manipulálásra és cselekvésre késztetésre. Ilyen lehet például egy bankból érkező hívás, amiben az "ügyintéző" elmondja, hogy valaki nagy összegű utalást kezdeményezett bankszámlánkról és amennyiben nem mi voltunk azok, kérik a bankkártya adatainkat sürgősen, hogy megakadályozhassák az utalást.

Az is spam hívás, amikor külföldi számról keresnek bennünket, esetleg csak megcsörgetnek és azt várják, hogy visszahívjuk a számot.

Mi a spam jelentése

Így lehetünk elővigyázatosak

Azt, hogy spamet kapjunk, szinte lehetetlen elkerülni, így nem ez lesz a módja annak sem, hogy védekezzünk ellenük.

1. Az első és legfontosabb, hogy mindig gyanakodjunk és legyünk elővigyázatosak. Lehet, hogy sok elterjedt módszert már ismerünk, de a spam gyártók folyamatosan újabbakat, hihetőbbeket találnak ki. Elsőkörben például mindig ellenőrizzük az e-mail címet. Akármilyen valódinak is tűnik, biztosan lesz benne valamilyen gyanús karakter vagy betűkombináció, hiszen az eredeti szolgáltató e-mail címét nem használhatja más.

2. Ha linket kapunk e-mailben, gondoljuk át, végeztünk-e olyan tevékenységet, ami indokolná ezt. Amennyiben nem várunk semmit az adott cégtől, ne kattintsunk a linkre. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valódi-e a link, akár fel is hívhatjuk a szolgáltatót. Ugyanez vonatkozik az e-mailben kapott csatolmányokra is.

3. Míg egy e-mailes spam esetén van időnk átgondolni a következő lépést, addig a spam hívásokkal nehezebb dolgunk van. Jó ha ezekre a helyzetekre előre felkészülünk, és tudjuk, hogy egy banki ügyintéző nem fog bankkártya adatokat kérni, hiszen minden hozzáféréssel rendelkezik, amire csak szükséges van. A legjobb, ha ilyenkor szó nélkül letesszük a telefont és felhívjuk a bankot, hogy valóban történt-e bármilyen incidens.

Alapszabály tehát, hogy bankkártya adatokat és jelszót SENKINEK sem adunk meg!

IT biztonsággal kapcsolatos tanácsra van szükséged, esetleg képzett informatikusok segítségét vennéd igénybe céged IT biztonságának megvédése érdekében? Fordulj bizalommal az IamIT informatikus mérnökeihez, akik nemcsak IT tanácsadást, de akár egy teljes IT infrastruktúra megtervezését és bevezetését is vállalják.

Korszerű IT infrastruktúrára van szüksége? Kérjen tőlünk ajánlatot!
Ajánlatkérés
Website by
Marketing21
crossmenu